Ajankohtaista

Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Vuonna 2019 vuosiomavastuu on 572 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun. Jos sinulle määrätty lääke on viitehintaa kalliimpi ja kiellät lääkevaihdon, maksat lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden.  Lääkkeiden vuosiomavastuu eli lääkekatto tulee olemaan 577,66 € vuonna 2020. Vuonna 2020 lääkkeiden vuosiomavastuun tullessa täyteen saat lisäkorvauksen suoraa apteekista eikä sinun tarvitse hakea rahoja takautuvasti takaisin Kelasta. Lisäksi voit seurata omavastuukertymääsi Kelan sähköisessä asiointipalvelussa. Kysy lisää meiltä!

Vuosiomavastuu kertyy, kun ostat reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia valmisteita. Lisäksi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Sen sijaan mahdollinen viitehinnan ylittävä osuus lääkkeen hinnasta ei kerrytä vuosiomavastuuta. Jos ostamasi valmisteet eivät ole Kela-korvattavia, niiden hinta ei kerrytä vuosiomavastuuta.

Saat yleensä lisäkorvauksen suoraan apteekissa. Lääkeostosta, jossa vuosiomavastuusi ylittyy (ns. rajaosto), sinun on kuitenkin haettava lisäkorvausta Kelasta. Kun vuosiomavastuu on ylittynyt, Kela lähettää sinulle kirjeenä tiedon tästä ja saamastasi oikeudesta lisäkorvaukseen. Kirjeen mukana on hakemuslomake ja ohjeet lisäkorvauksen hakemiseen rajaostosta.  Tämän hakemuslomakkeen löydät myös meidän nettisivuiltamme. Tieto oikeudestasi lisäkorvaukseen päivittyy apteekkien käyttöön ilmoituskirjeen postituspäivää seuraavana päivänä.

 

Toisen puolesta asiointi

Apteekissa voi nyt asioida toisen puolesta myös sähköisellä valtuutuksella. Valtuus on voimassa kaikissa apteekeissa valtuuttajan määrittelemälle ajalle.  Paperisia dokumentteja ei enää tarvita, vaan apteekissa tarkistetaan asiointivaltuus apteekkijärjestelmän kautta. Lisäksi toisen puolesta asioivan henkilöllisyys tarkistetaan apteekissa. Tunnistamiseen kuvallinen henkilökortti (ei siis Kela-kortti). Voit antaa sähköisen valtuutuksen tästä.

Apteekkiasiointiin valtuutetulla henkilöllä on apteekissa oikeus noutaa reseptilääkkeitä, pyytää reseptin uusimista, tarkistaa Kela- ja reseptitietoja, mitätöidä reseptejä ja pyytää yhteenvetoa resepteistä toisen puolesta.

Sähköinen valtuutus ei korvaa nykyisiä toimintamalleja apteekeissa – reseptilääkkeet voi myös edelleen hakea toisen puolesta apteekista potilaan Kela-kortilla tai reseptin potilasohjeella. Lisäksi paperiset Reseptin suostumuslomakkeet ovat yhä käytössä. Näitä lomakkeita voit hakea meiltä myös apteekilta!

 

Avainasiakkuus

Me kuulumme Avainapteekki-ketjuun.  Liittyessäsi Avainasiakkaaksi saat ei-lääkkeellisistä itsehoito-ostoistasi ostohyvitysalennusta, jota kerryttävät kaikki reseptivapaat ostoksesi. Saat senhetkisen kertymäsi mukaisen alennuksen suoraan kassaltamme. Huomioithan, että avainbonuksen saat vain omasta Avainapteekistasi.

Etkö ole vielä kanta-asiasiakas? Liity nyt! Liittyä voit apteekissamme asioidessasi tai sähköisesti Avainapteekit-sivujen kautta.